Houbaření

Šumavské lesy jsou opravdovým rájem pro houbaře, vzhledem ke skutečnosti, že v okolí nejsou žádné větší průmyslové podniky, není půda v lesích zničená a houby zde rostou opravdu hojně. Sezóna začíná přibližně koncem července (v závislosti na počasí), od našeho penzionu je opravdu nepatrný kousek do lesa a nestane se, že by člověk nenasbíral alespoň na smaženici. Najdete hřiby pravé, klouzky, hřiby kováře, přehršle lišek, masáky, suchohřiby, křemenáče, kozáky a další skvosty. Pozor si ale dávejte na Hřiby žlučníky, protože jim se v šumavských lesích daří obzvláště dobře – je opravdu prudce hořký!


Houbaření     Houbaření    Houbaření

Zásady správného houbaře 

  • Snad nejdůležitější zásada každého dobrého houbaře zní: Sbírám pouze to, co dobře znám!

  • I když jde o druh, který nesbíráte, nikdy ho nerozkopávejte. Hřibovité houby raději vykruťte, bedlovité je zase lepší odříznout.

  • Nesbírejte staré houby, které na dotyk připomínají vatu a nesbírejte ani příliš mladé houby, zde se Vám může snadno stát, že je zaměníte s nejedlým druhem.

  • Rozhodně nehoubařte v blízkosti silnic ani v městských parcích, protože tam houby obsahují nejvíce škodlivin.

  • Sbírejte je nejlépe do košíku, případně do papírového sáčku a nenechejte je ležet v příliš mnoha vrstvách na sobě, aby se nezapařily. I jedlá houba totiž může, pokud je zapařená, dokonale zkazit žaludek!

  • Zpracovat houby musíte co nejdříve: nejlépe tepelně, nebo je zamrazit. V ledničce rozložené na talíři vám pak vydrží klidně i 3 dny.

Obrázek v pravém rohu